Το παράδοξο των διακοπών:Aύξηση των καρδιακών θανάτων τα Χριστούγεννα

21 Δεκεμβρίου 2017

Ένα φαινόμενο που έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για περισσότερο από μια δεκαετία είναι ότι οι θάνατοι καρδιακής αιτιολογίας κορυφώνονται την περίοδο των χειμερινών διακοπών(Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), και συχνά απροειδοποίητα  σε μη καρδιοπαθείς. Σύμφωνα   με μια μελέτη του Circulation 2004, οι περισσότεροι  θάνατοι του έτους  παρατηρούνται στις 25 Δεκεμβρίου, και ακολουθούν η  26 Δεκεμβρίου και  τελευταία η 1η Ιανουαρίου. Επίσης ήδη από το 1978 χρησιμοποιείται ο όρος «καρδιακό σύνδρομο των διακοπών», για να περιγράψουν οι γιατροί το φαινόμενο  της αύξησης των αρρυθμιών και ιδιαίτερα της κολπικής μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια  των διακοπών ιδιαίτερα μετά από περιόδους βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ σε ανθρώπους  χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Επειδή  οι διακοπές συμπίπτουν με το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το κρύο θα  μπορούσε να είναι μία από τις αιτίες  αύξησης των θανάτων αυτών, δεδομένου ότι τα  αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται στο κρύο αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, ενώ σχηματίζονται πιο γρήγορα και πιο  εύκολα θρόμβοι στο αίμα  όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Επίσης το χειμώνα  οι άνθρωποι αρρωσταίνουν συχνότερα από  κρυολόγημα και  γρίπη που μπορεί να  οδηγήσουν στο θάνατο τους καρδιοπαθείς.

Ωστόσο, το κρύο δεν είναι όλη η ιστορία, ερευνητές από την Αυστραλία θέλοντας να παραλείψουν τον παράγοντα κρύο, εξέτασαν τη θνητότητα των τελευταίων 25 χρόνων στη Νέα Ζηλανδία, όπου  τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέφτουν  το καλοκαίρι και διαπίστωσαν αύξηση κατά περίπου 4% της θνητότητας στην περίοδο των διακοπών σε σύγκριση με το υπόλοιπο έτος. Επιπλέον η μέση  ηλικία των ανθρώπων που πεθαίνουν εκείνο το διάστημα είναι  ελαφρώς νεώτερη. Άρα εάν δεν φταίει το κρύο, τι συμβαίνει τότε?

Οι  ερευνητές προτείνουν  ως πιθανό  λόγο  της έξαρσης των θανάτων, την καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας  κατά τη διάρκεια των διακοπών είτε επειδή οι ασθενείς  δεν θέλουν να διαταράξουν τις οικογενειακές εκδηλώσεις, είτε γιατί ταξιδεύουν συχνά σε άγνωστα μέρη και δεν γνωρίζουν που να ανατρέξουν για ιατρική βοήθεια.

Επίσης τα  νοσοκομεία μερικές φορές είτε υποστελεχώνονται ή στελεχώνονται από λιγότερο έμπειρο προσωπικό κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι ήδη άρρωστοι  συμμετέχουν σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν “μετατόπιση του θανάτου”. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να “κρατηθούν” μέχρι να τελειώσουν οι αργίες, ελπίζοντας να περάσουν μία ακόμη περίοδο διακοπών με τους αγαπημένους τους.

Τέλος και οι αλλαγές στη διατροφή με  την υπερκατανάλωση λιπών, αλατιού και  οινοπνεύματος, η διακοπή της άσκησης, οι οικογενειακές διαφωνίες, οι οικονομικές ανησυχίες,ή τα αναπνευστικά προβλήματα από την καύση του ξύλου στο τζάκι θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή την έξαρση της θνητότητας κατά την περίοδο των γιορτών.

Μπορεί να σας στεναχώρησα λίγο, αλλά είναι και καλό να ξέρετε ότι μέχρι κάποιο βαθμό μπορείτε να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Καθένας από εμάς μπορεί να αποφασίσει να φροντίσει τον εαυτό του αυτά τα Χριστούγεννα αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση άλατος και αλκοόλ, συνεχίζοντας την  άσκηση και βρίσκοντας άλλους τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος. Αυτές  οι απλές επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι μετά από αυτή τη περίοδο των διακοπών θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες…

Καλές  γιορτές…

Posted in Blog by Efi Athanasopoulou