Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από το κάπνισμα

26 Νοεμβρίου 2019

 

Το μέγεθος του προβλήματος

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Οδηγεί  σε απώλεια  11 ετών από τη ζωή μας.

What Are The Main Ingredients In Cigarettes? 

Συστατικά τσιγάρων

Η νικοτίνη βρίσκεται στα φύλλα του φυτού, ενεργώντας ως εντομοκτόνο.

Με το κάπνισμα εκτός από την  νικοτίνη,   παράγονται  και  άλλες βλαβερές  χημικές ουσίες. Κάθε ‘ρουφηξιά’ περιέχει περίπου 250 τοξικές χημικές ουσίες και περίπου 60 ή 70 καρκινογόνες ουσίες.

Μύθοι σχετικά με το κάπνισμα

  • Ορισμένες μορφές καπνίσματος είναι πιο ασφαλείς και δεν προκαλούν προβλήματα υγείας. Μεγάλο λάθος! Δεν υπάρχει ασφαλής μορφή καπνίσματος.
  • Τα “ελαφρά” (light) τσιγάρα,  “χαμηλής πίσσας” βλάπτουν λιγότερο  την υγεία μας. Φυσικά  δεν ισχύει….
  • Τα στριφτά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα. Στην πραγματικότητα, οι μακροχρόνιοι καπνιστές στριφτών τσιγάρων έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στόματος και του φάρυγγα  συγκριτικά με τους καπνιστές των κλασικών τσιγάρων!!
  • Τα τσιγάρα μέντας είναι ακόμα πιο επικίνδυνα. Η  μενθόλη που περιέχουν παράγει μια αίσθηση ‘δροσιάς’-ανακούφισης- στο λαιμό,  μειώνονται το αντανακλαστικό του βήχα και το αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό  με αποτέλεσμα να καπνίζονται ευκολότερα, ο καπνός  να εισπνέεται βαθύτερα και να τον  κρατούν περισσότερο μέσα τους.
  • Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το κάπνισμα πούρων πιο ‘σοφιστικέ’ και λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα. Ωστόσο, ένα μεγάλο πούρο μπορεί να περιέχει τόσο καπνό όσο ένα ολόκληρο πακέτο τσιγάρων.Τα τσιγάρα περιέχουν κατά μέσο όρο περίπου 8 mg νικοτίνης, αλλά εισπνέονται περίπου από 1 έως 2 mg νικοτίνης.Πολλές δημοφιλείς μάρκες μεγάλων πούρων έχουν μεταξύ 100 και 200 mg ή ακόμα και 444 mg νικοτίνης. Οι κανονικοί καπνιστές πούρων έχουν 4 έως 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Για όσους μάλιστα εισπνέουν τον καπνό, το κάπνισμα πούρων φαίνεται να συνδέεται με καρκίνο του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.
  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα Αντικρουόμενα  είναι τα στοιχεία σχετικά με  τους ισχυρισμούς ότι αποτελούν  ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εργαλείο διακοπής του καπνίσματος. Επί του παρόντος υπάρχουν > 7000 γεύσεις με ενδείξεις  για σοβαρές βλάβες στα  κύτταρα και τους ιστούς. Τα e- τσιγάρα παράγουν μια σειρά από επικίνδυνες χημικές ουσίες (αλδεΰδες) που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονοπάθειες, καθώς και καρδιαγγειακές ασθένειες.Περισσότερο ανησυχητική ωστόσο είναι η αυξανόμενη δημοτικότητά τους στους  νέους-έφηβους,  τους οποίους προσελκύουν οι γεύσεις φρούτων και μέντας καθώς και η κοινωνική  αποδοχή ως μια «υγιή» εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.Έχουν  διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τις επιδράσεις τους στο έμβρυο, ότι μπορεί δηλαδή να συνδέονται με συγγενείς ανωμαλίες και δομικές μεταβολές στον εμβρυϊκό εγκέφαλο και στους πνεύμονες. 
  • IQOS (I quit original smoking ) Η  συσκευή του IQOS  θερμαίνει μία ράβδο καπνού μιας χρήσης σε θερμοκρασία  μέχρι και 350°C. Επί του παρόντος η Philipp Morris δεν έχει καταφέρει να αποδείξει τους ισχυρισμούς της ότι δηλαδή το  IQOS είναι ασφαλέστερο του κλασικού τσιγάρου. Το  IQOS  εκθέτει τους χρήστες σε χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων τοξικών ουσιών και σε υψηλότερα επίπεδα άλλων, συγκριτικά  με  τα κλασικά τσιγάρα. Χρήζει  περαιτέρω έλεγχο με κλινικές μελέτες που θα μας καθορίσουν την επίδρασή του στην υγεία και ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα

Κάπνισμα από τρίτο χέρι

Το Κάπνισμα από ‘τρίτο χέρι’ είναι τα υπολείμματα καπνού που μπορούν να παραμείνουν σε επιφάνειες όπως τοίχους, δάπεδα, έπιπλα, ρούχα, τρίχες  και στη σκόνη για μήνες ή ακόμα και για ενάμιση χρόνο μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Περιέχουν  περισσότερες από 250 χημικές ουσίες.

Όταν αγγίζουμε μια επιφάνεια που έχει υπολείμματα καπνού, τα κατάλοιπα καταλήγουν στα χέρια μας και διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο όταν αγγίζουμε το πρόσωπο ή το στόμα. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν καπνίζουν στο αυτοκίνητο, τα παιδιά τους μπορούν να απορροφήσουν τα επικίνδυνα χημικά από την ταπετσαρία του αυτοκινήτου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκτεθειμένοι ποντικοί σε αυτό το είδος καπνίσματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα συγκριτικά με ποντίκια που δεν εκτέθηκαν. Μια άλλη μελέτη  βρήκε επίσης πως το κάπνισμα από τρίτο χέρι είναι μεταλλαξιογόνο.

Να σημειωθεί ότι οι συνήθεις μέθοδοι καθαρισμού (ηλεκτρική σκούπα, αερισμός κ.α.) δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να απομακρύνουν τη ρύπανση από τη νικοτίνη και τα άλλα υπολείμματα του καπνού. Μπορεί να μειώνεται η “τσιγαρίλα” και η μυρωδιά του καπνού, όμως οι βλαβερές ουσίες παραμένουν στο χώρο.

Posted in Blog by Efi Athanasopoulou