Δεν θα ξανακαπνίσω ποτέ????

2 Οκτωβρίου 2017

 

Ένας αναγνώστης ρωτά:

 

«Έκοψα  το κάπνισμα πριν από επτά μήνες. Αισθάνομαι καλύτερα και δεν παλεύω πλέον   καθημερινά με την επιθυμία μου  να  καπνίσω, ωστόσο υπάρχουν μέρες που μου λείπουν τα τσιγάρα. ‘Άλλες πάλι , αυτή η επιθυμία είναι τόσο έντονη…. Αναρωτιέμαι αν θα απελευθερωθώ ποτέ τελείως από αυτή τη συνήθεια; Θα σταματήσω το κάπνισμα για πάντα;»

 

Σκεφτείτε για μια στιγμή της ζωής σας σαν ένα  κομμάτι ύφασμα από πολλές κλωστές συνυφασμένες στενά  μεταξύ τους. Κάθε κλωστή αντιπροσωπεύει τα γεγονότα της ζωής σας και τις εμπειρίες σας, και συνδέεται  μαζί με  πολλές άλλες που είναι αδύνατο να  δούμε με γυμνό μάτι. Κάπως έτσι έχετε κάνει συσχετισμούς ανάμεσα στο κάπνισμα και σε όλα τα νήματα της ζωής σας(στιγμές της ζωής σας). Με την πάροδο του χρόνου, το κάπνισμα έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι  της ζωής σας, ώστε  να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα χωρίς αυτό.

Μόλις σταματήσετε το κάπνισμα, δουλειά σας είναι να ξεμπλέξετε ένα προς ένα αυτά τα νήματα ή τους συσχετισμούς με το κάπνισμα.

Η απεξάρτηση από τη νικοτίνη είναι μια διαδικασία σταδιακής απελευθέρωσης  με την πάροδο του χρόνου.

Κάθε ημέρα που περνάτε  χωρίς κάπνισμα , σας διδάσκει πώς να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς τσιγάρα. Με λίγα λόγια, επαναπρογραμματίζετε τις αντιδράσεις σας σε καθημερινά γεγονότα που ενεργοποιούν την επιθυμία σας να καπνίσετε, επιλέγοντας να κάνετε κάτι διαφορετικό από το κάπνισμα, κάθε φορά που  βγαίνει πάλι στην επιφάνεια η επιθυμία για τσιγάρο  .

Όσο  περισσότερη εξάσκηση κάνετε, τόσο λιγότερο θα σας ταλαιπωρεί  η επιθυμία για τσιγάρο. Τελικά, το μυαλό σας θα υιοθετήσει ένα νέο τρόπο σκέψης και διαχείρισης που τα συμπτώματα του καπνίσματος θα εξαφανιστούν εντελώς. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους , θα έχετε την ευκαιρία να απαλλαχτείτε από  τα περισσότερα από εκείνα τα γεγονότα και τις καταστάσεις που έχετε συνδέσει στην καθημερινή σας ζωή  με το κάπνισμα.

Εποχιακά ερεθίσματα

Κάποιες φορές η επιθυμία μας να καπνίσουμε  μπορεί να εμφανίζεται εποχιακά. Για  παράδειγμα, μπορεί να έχετε σταματήσει το κάπνισμα το χειμώνα και να είστε ένας μανιώδης  κηπουρός. Την   πρώτη φορά που θα βγείτε  στον κήπο και ενώ σκαλίζετε σκυμμένοι   μες   στο χώμα ,θα μπορούσατε να πιάσετε τον εαυτό σας να λαχταρά  διάλλειμα   για ένα τσιγάρο. Οι σκέψεις του καπνίσματος που σχετίζονται με  εποχιακές δραστηριότητες μπορεί να εμφανιστούν με τόση ένταση που δεν είχατε αισθανθεί ποτέ τους προηγούμενους  μήνες. Μην ανησυχείτε. Δεν είσαι πισωγύρισμα. Το μυαλό σας απλά επεξεργάζεται  παλιούς συσχετισμούς.

Η πρακτική μας κάνει καλύτερους

Έχετε «δημιουργήσει» τη συνήθεια του καπνίσματος  μέσα από χρόνια πρακτικής, και τώρα πρέπει να εξασκηθείτε να ζήσετε χωρίς αυτό. Όσο περισσότερη πρακτική βάζετε ανάμεσα  στον εαυτού σας και το τελευταίο τσιγάρο που καπνίσατε, τόσο ισχυρότερος θα γίνετε.

Η αληθινή ελευθερία είναι νοοτροπία

Υπάρχει ένα ακόμη βήμα στην απόκτησης  μόνιμης ελευθερίας από τη νικοτίνη που είναι εξίσου σημαντική με την πρακτική και το χρόνο. Περιλαμβάνει τη στάση σας, τη φιλοσοφία σας  δηλαδή απέναντι στο κάπνισμα.

Ίσως έχετε ακούσει  έναν πρώην καπνιστή να λέει ότι πάντα θα του λείπει το κάπνισμα, παρότι δεν είχε καπνίσει για 20 χρόνια. Αυτό είναι  τρομακτικό να το ακούει κανείς , αλλά υπάρχει  λόγος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Ως καπνιστές, οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι αγαπάμε το κάπνισμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει η ανακούφιση που νιώθουμε όταν αναπληρώνονται τα χαμηλά επίπεδα νικοτίνης στο σώμα μας. Η στέρηση της νικοτίνης ξεκινά μόλις σβήσουμε  το τσιγάρο και η φυσική ανάγκη να απομακρυνθούν τα συμπτώματα στέρησης  συνδέεται με τις δραστηριότητες που κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές κάθε μέρα και με την πάροδο του χρόνου, το μυαλό μας αρχίζει να πιστεύει ότι το κάπνισμα είναι ένα απαραίτητο συστατικό  για μια γεμάτη ζωή.

Πιστεύουμε ότι η ζωή θα είναι βαρετή χωρίς τσιγάρα, όταν στην πραγματικότητα συνδέουμε τη σωματική εξάρτηση με την ευχαρίστηση.

Μπορούμε να απέχουμε από το κάπνισμα για πάντα, αλλά αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε για τα τσιγάρα, κινδυνεύουμε  να το ξαναρχίσουμε.

Όπως λέει και η παροιμία … η γνώση είναι δύναμη και είναι  αλήθεια όταν πρόκειται  για  απεξάρτηση από τη νικοτίνη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι κακό για εμάς, αλλά οι περισσότεροι ενεργοί καπνιστές κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν να  διαβάσουν σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό μας. Ξεκινήστε να αναζητάτε πληροφορίες και έρευνες για το πώς το κάπνισμα μας βλάπτει και να το κάνετε συχνά. Θα σας ανοίξει τα μάτια , αλλά το πιο σημαντικό, θα σας βοηθήσει να  αλλάξετε τη στάση σας απέναντι στο κάπνισμα.

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας. Επιτρέψτε όσο χρόνο χρειάζεστε για να θεραπεύσετε τον εθισμό σας από τη νικοτίνη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, και κυρίως μη θεωρείτε τη διακοπή  του καπνίσματος θυσία. Ο  καθένας συμπεριφέρεται διαφορετικά κατά τη διάρκεια  της διαδικασίας της διακοπής.

Αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας, αλλάξτε το μυαλό σας.

Posted in Blog by Efi Athanasopoulou