BY-PASS

Γενικά

Ένας τρόπος αντιμετώπισης των   αποφραγμένων αρτηριών σας είναι να παρακάμψετε το  τμήμα της στεφανιαίας αρτηρίας που είναι στενωμένο με ένα κομμάτι υγιούς  αγγείου (μόσχευμα) . Τα  μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία παράκαμψης μπορεί να είναι κομμάτι  φλέβας από το πόδι σας ,  αρτηρίας από το στήθος σας, ή αρτηρίας από τον καρπό σας. Ο γιατρός σας συνδέει το ένα άκρο του μοσχεύματος στην αορτή σας και το άλλο άκρο σε υγιές τμήμα της στεφανιαίας αρτηρίας σας κάτω από το σημείο της  απόφραξης. Το αίμα παρακάμπτει την στένωση περνώντας από το νέο μόσχευμα για να φτάσει στον καρδιακό μυ. Αυτό ονομάζεται χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας. Η εγχείρηση διαρκεί περίπου 2,5 με 5 ώρες. Η διάρκειά της εξαρτάται και από τον αριθμό των μοσχευμάτων. 

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται όταν έχετε πολλά αγγεία αποφραγμένα, το κεντρικό αγγείο της καρδιά σας (στέλεχος)ή καρδιακήανεπάρκεια. Μετά το BY-PASS, το 85% των ανθρώπων έχει μειώσει σημαντικά τα συμπτώματά του, μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών συμβαμάτων αλλά και την πιθανότητα θανάτου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Είδη by-pass

Κλασσικός τρόπος

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός ανοίγει  το στέρνο  για να επιτύχει πρόσβαση στην καρδιά. Χορηγούνται φάρμακα  για να σταματήσουν την καρδιά , συνήθως διακόπτεται προσωρινά και η ροή των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ το μυοκάρδιο προστατεύεται με τοπική υποθερμία και καρδιοπληγία,  έτσι ώστε  να μπορεί ο  χειρουργός να δουλέψει σε μια ακίνητη καρδιά.  Χρησιμοποιείται  μια μηχανή εξωσωματικής κυκλοφορίας (παράκαμψης καρδιάς-πνεύμονα)  για να κρατήσει το αίμα και το οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, αποκαθίσταται η ροή αίματος στην καρδιά, η οποία  συνήθως αρχίζει να ξαναχτυπά μόνη της.

 

Εγχείρηση με  πάλλουσα καρδιά

Πρόκειται για μια νέα τεχνική by pass με κύριο χαρακτηριστικό την παραμονή της καρδιάς σε λειτουργία και τη μη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας που, και τα δύο, ήταν χαρακτηριστικά αυτών των επεμβάσεων. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1997. Η νέα τεχνική έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 12% ο κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης αρρυθμιών είναι μικρότερος κατά 25% και η ανάγκη για μετάγγιση αίματος περιορίζεται κατά 33%.

 

Ελάχιστα επεμβατική άμεση αορτοστεφανιαία παράκαμψη

 

Αν και υπάρχουν διάφορες τεχνικές   της παραπάνω επέμβασης,  όλες διαφέρουν από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση bypass επειδή, πραγματοποιούνται μικρές τομές  μεταξύ των πλευρών στην αριστερή πλευρά του στήθους, ακριβώς πάνω από την αρτηρία που πρέπει να διορθωθεί. Επίσης, δεν χρησιμοποιείται πάντα  εξωσωματική κυκλοφορία

 

Τεχνική  με ρομπότ.

Είναι μία από τις τεχνικές της επέμβασης η οποία  επιτρέπει ακόμα μικρότερες, τομές σαν κλειδαρότρυπες. Μια μικρή βιντεοκάμερα εισάγεται σε μια τομή για να δείχνει την καρδιά, ενώ ο χειρουργός για  τη  επέμβαση χρησιμοποιεί με τηλεχειρισμό τα  χειρουργικά εργαλεία.

Επιπλοκές

  • Μόλυνση τομής και αιμορραγία
  • Αντιδράσεις στην αναισθησία
  • Πυρετός
  • Πόνος
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή ακόμα και θάνατος

 

 

Μερικοί ασθενείς έχουν πυρετό που συνοδεύεται από θωρακικό πόνο, ευερεθιστότητα και μειωμένη όρεξη. Αυτό οφείλεται σε φλεγμονή  του καρδιακού σάκου(περικάρδιο). Το πρόβλημα είναι συνήθως ήπιο, αλλά μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν μεγάλη ποσότητα περικαρδιακού υγρού  που να απαιτεί θεραπεία η και ενδεχόμενη παρέμβαση.

Απώλεια  μνήμης καθώς  και άλλα ζητήματα όπως:  προβλήματα συγκέντρωσης ή ψυχικές  διαταραχές, μπορεί να εμφανιστούν σε μερικούς ασθενείς. Αυτά   τα προβλήματα είναι πιθανότερο να επηρεάσουν  ηλικιωμένους ασθενείς και  γυναίκες, ενώ συχνά βελτιώνονται εντός 6-12 μηνών από τη χειρουργική επέμβαση.

Τι να περιμένετε μετά το by-pass?

Η πλήρης ανάκτηση από το κλασσικό by-pass μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 εβδομάδες ή και περισσότερο. Μικρότερος  χρόνος απαιτείται  για τις  νεότερες τεχνικές.

 

Ο καρδιολόγος θα σας συμβουλεύσει πότε μπορείτε  να ξεκινήσετε τη σωματική άσκηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα εντός περίπου 4 εβδομάδων και να οδηγήσουν μετά από 3 έως 8 εβδομάδες.

 

Η επιστροφή στην εργασία μετά από 6 εβδομάδες είναι εφικτή , εκτός εάν η δουλειά σας περιλαμβάνει συγκεκριμένη και απαιτητική σωματική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί είτε  να ασχοληθούν με άλλο είδος εργασίας ή να  δουλεύουν αρχικά με μειωμένο ωράριο.