Το κάπνισμα των γονιών είναι ένα είδος παιδικής κακοποίησης ?

21 Αυγούστου 2018

 

Το παθητικό κάπνισμα (ΠΚ), είναι ο συνδυασμός του καπνού που εκπνέει ο καπνιστής και του καπνού από την καύση της άκρης  του τσιγάρου. Η έκθεση του παιδιού στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να συμβεί είτε από το γάλα μέσω του θηλασμού, είτε μέσα στο σπίτι όταν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν.

Η συχνότητα του παθητικού καπνίσματος διαφέρει από 10% στη Σουηδία έως 60% στην Ελλάδα, στο 40% στις ΗΠΑ και στο 50-70% στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μια  μεγάλη αμερικάνικη  προοπτική μελέτη (η CPS II) που περιέλαβε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών  τους οποίους παρακολούθησαν τουλάχιστον για 22-23 χρόνια, ανέδειξε για πρώτη φορά ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι τους έχουν 30% περισσότερo κίνδυνο να πεθάνουν από ΧΑΠ μεγαλώνοντας, αυξάνοντας   περίπου  κατά 7 επιπλέον τους  θανάτους ετησίως από ΧΑΠ ανά 100.000 μη καπνιστές.

Στους ενήλικες αντίστοιχα παρατηρήθηκε ότι, τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα έκθεσης σε (ΠΚ), αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο κατά 27%, από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 23% και από ΧΑΠ κατά 42%.

  • Το παθητικό κάπνισμα(ΠΚ) είναι υπεύθυνο για 150.000 έως 300.000 λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού  σε βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 18 μηνών, με αποτέλεσμα 7500 έως 15.000 νοσηλείες κάθε χρόνο.
  • Το ΠΚ προκαλεί επίσης 430 αιφνίδιους θανάτους στα νεογνά  ετησίως   στις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Μπορεί να προκαλέσει  μέση ωτίτιδα, καθώς και πάνω από 200.000 εξάρσεις  άσθματος μεταξύ των παιδιών ετησίως.
  • Σημαντικά επίπεδα νικοτίνης ή καρκινογόνων παραγώγων του καπνού έχουν βρεθεί σε μωρά μέχρι και ηλικίας 3 μηνών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστεως, του στόματος, του ήπατος, των νεφρών, του παγκρέατος και του εγκεφάλου.
  • Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά και την όσφρηση των μικρών παιδιών, όπως και τη δυνατότητα διαχωρισμού ορισμένων οσμών.
  • Τα δικαστήρια αρχίζουν να διατάσσουν την αναστολή των γονικών δικαιωμάτων και την αλλαγή του καθεστώτος επιμέλειας ως αποτέλεσμα της έκθεσης των παιδιών σε παθητικό κάπνισμα, ειδικά όταν ένα παιδί έχει άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις σχετικές με το ΠΚ .

Προς το παρόν, δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία που να προστατεύει τα παιδιά από την ακούσια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους καθώς και περιοχές όπου τα παιδιά δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση, όπως μέσα στα αυτοκίνητα και στο σπίτι. Είναι  σημαντικό να κατανοήσουμε  ότι το κάπνισμα δεν είναι καλό όχι μόνο για τον ίδιο τον καπνιστή  αλλά και  για τα παιδιά του, για τους ανθρώπους που έρχονται στο σπίτι του, ακόμα και για τα κατοικίδιά του.

Έχετε ένα σοβαρό κίνητρο για να διακόψετε το κάπνισμα τα παιδιά σας!!!!

Posted in Blog by Efi Athanasopoulou