Η ζωή δεν τελειώνει μετά το By-pass: η άποψη ενός ασθενούς

27 Νοεμβρίου 2018

 

Μέχρι τα  33 μου ήμουν πάντα υγιής. Σίγουρα, υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, όπως η υψηλή  χοληστερόλη μου, λίγα παραπανίσια κιλά και σχεδόν καθόλου άσκηση.  Θεωρούσα ότι είχα ακόμα χρόνο, για να βελτιώσω την υγεία μου. Αλλά έκανα λάθος.

Τον  τελευταίο μήνα παρουσίαζα συμπτώματα  δύσπνοιας και   πίεσης στο στήθος, όταν έπαιζα τένις. Αγνοούσα τον πόνο, ελπίζοντας ότι θα περάσει, μέχρι που μια μέρα κράτησε περίπου 2 ώρες ,οπότε και αποφάσισα να  επισκεφτώ τον παθολόγο μου, ο οποίος μου συνέστησε να δω επειγόντως καρδιολόγο!!

Έτσι, 3 ώρες μετά βρέθηκα σε καρδιολόγο, εξακολουθώντας ωστόσο να πιστεύω ότι δεν είχα  κάτι σοβαρό. Ήμουν σίγουρος ότι κάποιο  λάθος είχε γίνει. Στη συνέχεια υποβλήθηκα σε στεφανειογραφία που έδειξε τρεις αρτηρίες με στενώσεις  από 50% έως 95%. “Έχετε στεφανιαία νόσο”, μου δήλωσε ο καρδιολόγος. “Σας συνιστώ να κάνετε by-pass εντός των επόμενων ημερών, διότι  κινδυνεύετε να πάθετε έμφραγμα”.

Το σοκ ήταν μεγάλο. Δεν   μπορεί να συμβαίνει σε μένα σκέφτηκα. Πως   είναι δυνατόν να έχω  βουλωμένες αρτηρίες ή να πάθω  έμφραγμα τόσο νέος;

Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, πήγα σπίτι για να αναρρώσω. Ο  γιατρός μου με συμβούλεψε: «Η  επέμβαση σου πήρε τον πόνο, αλλά όχι και την ασθένεια. Μόνο μια αλλαγή στις συνήθειες του τρόπου ζωής σου μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό σου κίνδυνο για έμφραγμα.» Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν πήγα να συμβουλευτώ και έναν «ειδικό» στην χοληστερίνη ο οποίος μου είπε: «”Έχετε μια επιθετική μορφή στεφανιαίας νόσου σε πολύ νεαρή ηλικία. Ειλικρινά, θα μου έκανε εντύπωση εάν ξεπερνούσατε στην ηλικία των 40! Οι πιθανότητες να δείτε τα παιδιά σας να αποφοιτούν από το γυμνάσιο είναι πού λίγες!!

Πως πήγε τελικά? Σήμερα,  33 χρόνια μετά την επέμβαση, είμαι ένας από τους μακροβιότερους καρδιοπαθείς, επιζήσαντες μετά από bypass, στη χώρα! Η   χοληστερόλη, το βάρος και η πίεσή μου  είναι καλύτερα απ’ ότι 20 χρόνια πριν!!

 

Συμβουλές από έναν καρδιοπαθή

  • Μην καπνίζετε

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Πνευμονολογίας, εάν ένα άτομο ξεκινά το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 20 ετών, κάθε τσιγάρο κοστίζει περίπου 20 δευτερόλεπτα ζωής. Για έναν καπνιστή δύο-πακέτων την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι «πετάει» περισσότερα από 8 χρόνια ζωής. Το κάπνισμα συμβάλλει στο 40% περίπου όλων των καρδιακών θανάτων. Υπάρχει ελπίδα όμως!! Μελέτες  δείχνουν ότι μέσα σε 2 έως 3 χρόνια από την διακοπή καπνίσματος, οι πρώην καπνιστές μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού  σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των μη καπνιστών.

 

  • Διαχειριστείτε το άγχος σας

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το χρόνιο άγχος αυξάνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, προάγοντας φλεγμονή στα στεφανιαία σας καθώς και  αιφνίδιο θάνατο. Το   χρόνιο στρες οφείλεται κυρίως   στο γεγονός ότι συνεχώς τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε…. Όταν είμαστε αγχωμένοι δεν προσέχουμε τι τρώμε, δεν αθλούμαστε και καπνίζουμε. Συνεπώς διαχειριστείτε το στρες με όποιο τρόπο μπορείτε… τακτική άσκηση, ασκήσεις χαλάρωσης, διαλογισμό.

 

  • Ασκηθείτε αποτελεσματικά

Στην πραγματικότητα ελάχιστοι από εμάς αθλούμαστε τακτικά. Η τακτική άσκηση ενισχύει την καρδιά, αυξάνει την καλή  χοληστερόλη, μειώνει την πηκτικότητα του αίματος,  την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην απώλεια βάρους, διατηρεί τη μυϊκή δύναμη και βοηθά στη διαχείριση του στρες. Καθημερινή  σωματική δραστηριότητα  όπως περπάτημα με το σκύλο, ασκήσεις ευελιξίας (stretching) όπως γιόγκα για την πρόληψη τραυματισμών, και η αερόβια άσκηση όπως ποδήλατο, κολύμπι που βοηθάει να καίμε λίπος και υδατάνθρακες, βοηθούν στην καρδιακή μας υγεία. Το μυστικό για τακτική άσκηση είναι να γυμναζόμαστε με παρέα και όχι μόνοι μας.

 

  • Να τρώτε λίγο και υγιεινά

Ο γρήγορος ρυθμός ζωής μας έχει απομακρύνει από τα ψώνια και το μαγείρεμα,  τρώμε συχνά  από  εστιατόρια, σουβλατζίδικα και προπαρασκευασμένα  από καταστήματα τροφίμων. Στο Δυτικό κόσμο, 30-50% των γυναικών και 10-30% των ανδρών ακολουθούν κάποια δίαιτα με στόχο να χάσουν βάρος. Όπως δείχνουν μακροχρόνιες μελέτες , μέχρι και τα 2/3 της απώλειας του βάρους επανακτώνται τον πρώτο χρόνο και πρακτικά το σύνολο του βάρους επανακτάται στην 5ετία. Τουλάχιστον το 1/3 των ατόμων τελικά παίρνουν περισσότερο βάρος απ’ ότι έχασαν. Το  μήνυμα διατροφής είναι απλό: μέτρια πρόσληψη λίπους και όταν τρώτε λίπη να προτιμάτε τα υγιή όπως το ελαιόλαδο, βάλτε  στη διατροφή σας  φρούτα και λαχανικά. Να τρώτε καρδιοπροστατευτικά τρόφιμα όπως πλιγούρι  και καρύδια, μείνετε μακριά από γλυκά, αναψυκτικά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Πίνετε  νερό και  περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί.

 

  • Έχετε μια θετική στάση ζωής

Μετά  το by-pass  15 έως 20% των ασθενών εμφανίζουν κατάθλιψη. Η  κατάθλιψη, περιέργως συνδέεται περισσότερο με ασθενείς νεότερης ηλικίας καθώς  και το γυναικείο φύλο. Η μεγαλύτερη ανησυχία των ασθενών είναι μήπως πεθάνουν πριν και όχι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Το άγχος εκδηλώνεται επίσης ως συμπτωματολογία του  αυτόνομου  που μπορεί να μπερδέψει αλλά και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της Σ.Ν(π.χ. δύσπνοια, αυξημένος καρδιακός ρυθμός κ.λ.π). Οι πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές φαίνεται να είναι η γενικευμένη διαταραχή άγχους, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από  ανησυχία και από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού. Συμπερασματικά, μεταξύ 30% και 40% των ασθενών μετά από by-pass εμφανίζουν κατάθλιψη και διαταραχές άγχους σε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Στόχος είναι να διαγνωστούν εγκαίρως και να αντιμετωπιστούν άμεσα βελτιώνοντας έτσι το προσδόκιμο του ασθενούς.

 

  • Μια τελευταία συμβουλή

Πολλοί ασθενείς μπορούν να αποθαρρυνθούν ή να αισθάνονται πίεση όταν  έχουν να αλλάξουν ταυτόχρονα πολλές «κακές συνήθειες». Συμβουλέψτε τους να κάνουν αλλαγές μόνο για σήμερα. Μην ανησυχείτε για το αύριο. Πολύ σύντομα, οι ημέρες θα γίνουν  εβδομάδες, μήνες, χρόνια, και οι αλλαγές θα γίνουν συνήθειες. Αυτό έκανα εδώ και 33 χρόνια … μια μέρα τη φορά!!

Posted in Blog by Efi Athanasopoulou