Στεφανιαία Νόσος

Τι είναι η στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Το 2001 ήταν η αιτία για το 1/3 των θανάτων στον κόσμο. Με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, εκτιμάται ότι το 2020 αυτά θα ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 25 εκατομμύρια ατόμων παγκοσμίως.Περίπου κάθε 40 δευτερόλεπτα, κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες παθαίνει έμφραγμα του μυοκαρδίου

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του. Ο όρος «στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στένωση αυτών των αρτηριών, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών που μαζί ονομάζονται πλάκες. Αυτή η αργή διαδικασία είναι γνωστή ως αθηρωμάτωση. Όταν μια πλάκα σε μια στεφανιαία αρτηρία σπάσει, σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος γύρω από την πλάκα. Αυτός ο θρόμβος αίματος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να μην τροφοδοτείται επαρκώς με οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ισχαιμία.

Εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου

 • Η περίοδος χωρίς συμπτώματα.Η διαδικασία της αθηροσκλήρωσης δεν προκαλεί συμπτώματα. Επίσης, σε ασθενείς που δεν έχουν σοβαρές στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να μην εμφανίζονται συμπτώματα, παρά την παρουσία αθηρωματικών αλλοιώσεων στα στεφανιαία αγγεία. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι σε αρκετούς ασθενείς και παρά την παρουσία σοβαρών στενώσεων στα στεφανιαία, δεν εμφανίζεται κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα (ιδίως σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη) και σε αυτούς η παρουσία της στεφανιαίας νόσου είναι ιδιαίτερα «ύπουλη» και επικίνδυνη. Ένας άλλος λόγος μη εμφάνισης προειδοποιητικών σημείων είναι ότι γειτονικά αγγεία τα οποία  τροφοδοτούν την ίδια ή παραπλήσιες περιοχές διατείνονται και αυξάνουν τη ροή τους, βοηθώντας έτσι στην αναπλήρωση του στενωμένου αγγείου. Το  δίκτυο αυτό των διατεταμένων αγγείων ονομάζεται  «παράπλευρη κυκλοφορία» και βοηθά στην προφύλαξη πολλών ασθενών από ενδεχόμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου, παρακάμπτοντας στην ουσία την αποφραγμένη αρτηρία.

 

 • Η σταθερή στηθάγχη αποτελεί μία σχετικά καλοήθη κλινική κατάσταση  η οποία εκδηλώνεται με στηθάγχη (πόνο στο στήθος) κατά τη διάρκεια  σωματικής δραστηριότητας ή έντονου συναισθηματικού stress.

 

 • Η ασταθής στηθάγχη Είναι η εμφάνιση του στηθαγχικού πόνου  σε συνθήκες ηρεμίας. Αποτελεί μια επικίνδυνη μορφή στεφανιαίας νόσου, γι' αυτό και έχει χαρακτηριστεί προεμφραγματική στηθάγχη. Είναι σαφές ότι μία τέτοια ασταθής κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζεται με εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη εξέλιξη προς έμφραγμα του μυοκαρδίου.

 

 • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου  Είναι η νέκρωση μιας περιοχής του καρδιακού μυός και εκδηλώνεται με τυπική στηθάγχη, η οποία όμως είναι παρατεταμένης διάρκειας, δεν σταματά με την ανάπαυση και διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα.

 

 • Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος Η στεφανιαία νόσος και οι επιπλοκές της ευθύνονται για το 80% περίπου των αιφνιδίων καρδιακών θανάτων. Το 50% περίπου των οφειλόμενων σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θανάτων εκδηλώνονται ως αιφνίδιοι θάνατοι. Είναι επίσης τραγικό ότι στο 25% των περιπτώσεων ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί την πρώτη και δυστυχώς μοιραία εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου.

Τι είναι η στηθάγχη

Η στηθάγχη δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα ενός υποκείμενου καρδιακού προβλήματος όπως στεφανιαίας νόσου(στην πλειοψηφία των περιπτώσεων).  Η στηθάγχη είναι πόνος στο στήθος ή δυσφορία που προκαλείται όταν ο καρδιακός μυς σας δεν έχει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Μπορεί να αισθάνεστε  πίεση ,σφίξιμο, κάψιμο, ή βάρος στο στήθος . Η δυσφορία μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους ώμους, τα χέρια, το λαιμό, τη γνάθο ή την ωμοπλάτη. Το στηθαγχικό πόνο μπορεί ακόμη να τον αισθάνεστε και σαν δυσπεψία. Υπάρχουν πολλοί τύποι στηθάγχης, όπως η μικροαγγειακή στηθάγχη, η στηθάγχη Prinzmetal,  η σταθερή στηθάγχη και η ασταθής στηθάγχη.

Διάγνωση της στηθάγχης

Συζητήστε με το γιατρό σας
Ο γιατρός σας θα σας υποβάλει πιθανώς μια σειρά ερωτήσεων για να αποκλείσετε τις πιο κρίσιμες ή απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Σκεφτείτε ότι πρέπει  να παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να σας ζητηθούν:

 • Πόσο καιρό είχατε αυτό το  σύμπτωμα;
 • Σε μια κλίμακα από 1 (ήπια) έως 10 (κρίσιμη), ποια είναι η ένταση του πόνου σας;
 • Τι προκάλεσε  τον πόνο; Η σωματική δραστηριότητα?  Το φαγητό? Η συναισθηματική φόρτιση?
 • Τι σας ανακουφίζει από τον πόνο;

Παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο

 • Κάπνισμα
 • Υπέρταση    
 • Υψηλή χοληστερόλη αίματος
 • Διαβήτης
 • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
 • Παχυσαρκία
 • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου

Αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος είναι μία ύπουλη πάθηση που απαιτεί συνεχή ευαισθητοποίηση και εγρήγορση τόσο από την πλευρά του πάσχοντος, όσο και από την πλευρά του θεράποντος ιατρού. Η νόσος δεν προειδοποιεί πάντα, συνήθως εκδηλώνεται αιφνίδια και είναι δυνητικά θανατηφόρα. Επιβεβαίωση αυτής της συμπεριφοράς της νόσου είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε, στο 25% των περιπτώσεων αφορά ασθενείς χωρίς προηγούμενα συμπτώματα. Επομένως, πρωταρχικής σημασίας είναι η εντόπιση των ατόμων που, έστω και χωρίς εκδήλωση συμπτωμάτων, έχουν πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες για εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.
Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και μια διαδικασία γνωστή ως αγγειοπλαστική, κατά την οποία οι γιατροί φουσκώνουν ένα μικρό μπαλόνι για να ανοίξουν την αποφραγμένη αρτηρία, την αγγειοπλαστική.