Κολπική Μαρμαρυγή

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή?

Η κολπική μαρμαρυγή είναι  μία αρρυθμία ( ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός)  κατά τη διάρκεια της οποίας οι  κόλποι συστέλλονται  ακανόνιστα και έτσι αντί να σπρώχνουν το αίμα στις κοιλίες αυτό λιμνάζει γεγονός    που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκεια και άλλων επιπλοκών. Εάν ένα κομμάτι του θρόμβου , εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και σφηνώσει  σε μια αρτηρία π.χ στον εγκέφαλο, προκαλεί  εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 15-20% των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε αυτή την  αρρυθμία. Ο  κίνδυνος  θρόμβωσης είναι ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς με αυτή την αρρυθμία πρέπει να λαμβάνουν συστηματικά  αντιπηκτικά. Παρόλο που η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με 5 πλάσιο  κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί ασθενείς δεν το γνωρίζουν.

 

 • Μόνο το 33% των ασθενών θεωρεί ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι σοβαρή κατάσταση 
 • Λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς με Κ.Μ πιστεύουν ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή νοσηλείες που σχετίζονται με την καρδιά ή ακόμα και θάνατο

Συμπτώματα

 • Φτερούγισμα-αίσθημα παλμών(το πιο συχνό σύμπτωμα)
 • Γενική κόπωση
 • Γρήγορος και ακανόνιστος παλμός
 • Ζάλη
 • Δύσπνοια και άγχος
 • Αδυναμία
 • Λιποθυμία ή σύγχυση
 • Κόπωση κατά την άσκηση
 • Εφίδρωση
 • Πόνος στο στήθος ή πίεση

Αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής

Μετά από διάγνωση ασθενούς με κολπική μαρμαρυγή, οι ιδανικοί στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

Επαναφορά της καρδιάς σε  κανονικό ρυθμό (που ονομάζεται έλεγχος ρυθμού)
Επιβράδυνση  του γρήγορου  καρδιακού ρυθμού (ονομάζεται έλεγχος συχνότητας)
Πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος (που ονομάζεται πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο)
Πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας

 

Φάρμακα

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία διαφορετικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής.
Φάρμακα για τον έλεγχο συχνότητας   όπως:

οι βήτα αναστολείς και οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, δεν θεραπεύουν την αρρυθμία και οι ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται φάρμακα για να αποτρέψουν τα εγκεφαλικά επεισόδια ενώ παραμένουν στην κολπική μαρμαρυγή».

Φάρμακα για την ανάταξη και διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού όπως :

miodarone (angoron), flecainide (flecardia,flecarythm),propafenone(ρυθμονορμ),κάποια από  τα οποία μπορούν να χορηγηθούν  και ενδοφλέβια (στο νοσοκομείο). Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται πάντα από καρδιολόγο, κάτω από τακτική ιατρική παρακολούθηση  γιατί μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αντιπηκτική αγωγή Παρόλο που κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί απόλυτα ότι μπορεί να προληφθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ο σχηματισμός θρόμβων, πιθανότατα θα χρειαστείτε κάποιο είδος αντιπηκτικής αγωγής όπως:  βαρφαρίνη(SINTROM), ή ένα από τα νεότερα  από του στόματος χορηγούμενα αντιπηκτικά   τα ΝOACs – dabigitran(PRADAXA), apixaban(ELIQUIS), rivoraxaban(XARELTO) .

Χρειάζονται όλοι αντιπηκτικά?  Έχει δημιουργηθεί το CHA2DS2-VASc score που σου επιτρέπει να υπολογίσεις τον κίνδυνο που διατρέχεις να πάθεις εγκεφαλικό. Ανάλογα με το σκορ που θα συγκεντρώσεις θα πάρεις ή όχι αντιπηκτικά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας τόσο για την επιλογή του φαρμάκου όσο και για την δοσολογία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.