Αγγειοπλαστική

Εισαγωγή

Είναι  μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα των αποφραγμένων στεφανιαίων (καρδιακών) αρτηριών. Η αγγειοπλαστική ξεκινάει με τη στεφανιογραφία στην οποία εγχέεται σκιαγραφικό στις αρτηρίες της καρδιάς σας μέσω ενός καθετήρα - ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα- που εισέρχεται από τη μηριαία αρτηρία , ή την κερκιδική (από τον βραχίονα ή τον καρπό ) στην αορτή και από αυτή στις στεφανιαίες  αρτηρίες σας. Καθώς το σκιαγραφικό γεμίζει τις αρτηρίες σας, γίνονται ορατές σε ακτίνες Χ και σε οθόνη, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να δει σε ποια κατάσταση  βρίσκονται οι αρτηρίες σας. Εάν ο γιατρός σας βρει στένωση κατά τη στεφανιογραφία σας, είναι πιθανό  να αποφασίσει να κάνει άμεσα αγγειοπλαστική.

Πως γίνεται?

Η αγγειοπλαστική περιλαμβάνει την προσωρινή εισαγωγή και φούσκωμα ενός μικροσκοπικού μπαλονιού μέσα  στη φραγμένη αρτηρία σας με σκοπό να τη διευρύνει. Η αγγειοπλαστική συνδυάζεται συχνά με τη μόνιμη τοποθέτηση ενός μικρού σωλήνα (συρμάτινου πλέγματος) που ονομάζεται stent για να βοηθήσει να ανοίξει η αρτηρία και να μειώσει την πιθανότητα να στενεύσει και πάλι. Κάποιες ενδοπροθέσεις είναι επικαλυμμένες με φαρμακευτική αγωγή για να διατηρήσουν την αρτηρία σας ανοιχτή (stents που εκπέμπουν φάρμακα-DES), και κάποιες  δεν είναι (άκαμπτα μεταλλικά stents BMS). Μπορεί  επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια οξέως εμφράγματος για να ανοίξει γρήγορα μια αποφραγμένη αρτηρία και να μειώσει την  βλάβη στην καρδιά σας. Η αγγειοπλαστική δεν είναι για όλους. Εάν η κύρια αριστερή αρτηρία (στέλεχος) της καρδιάς σας είναι αποφραγμένη, εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή εάν έχετε πολλά  αποφραγμένα αγγεία, τότε η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης της στεφανιαίας αρτηρίας (by-pass)μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή από την αγγειοπλαστική.(βίντεο 2)

http://www.efiathanasopoulou.gr/wp-content/uploads/2017/09/aggeioplastiki.jpg

 Προετοιμασία

Συνήθως, θα πρέπει  να μη  φάτε ή να  πιείτε  έξι έως οκτώ ώρες πριν την διαδικασία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να διακόψετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων πριν από την αγγειοπλαστική, όπως ορισμένα φάρμακα για το διαβήτη. Η αγγειοπλαστική συνήθως απαιτεί διανυκτέρευση σε νοσοκομείο τουλάχιστον για μία ημέρα. Βίντεο 2

Κίνδυνοι της αγγειοπλαστικής

Οι πιο συνήθεις κίνδυνοι αγγειοπλαστικής περιλαμβάνουν:

 

Επαναστένωση της αρτηρίας σας. Με αγγειοπλαστική μόνο - χωρίς τοποθέτηση stent - η επαναστένωση συμβαίνει σε περίπου 30 % των περιπτώσεων. Τα stent αναπτύχθηκαν για να μειώσουν την επαναστένωση. Τα  μεταλλικά stent μειώνουν την πιθανότητα επαναστένωσης  περίπου στο 15 %, και η χρήση των stent που εκπέμπουν φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σε λιγότερο από 10 %.

Θρόμβωση του stent. Θρόμβοι  μπορούν να σχηματιστούν εντός των stent, ακόμη και μετά τη διαδικασία. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να κλείσουν την αρτηρία, προκαλώντας έμφραγμα. Είναι σημαντικό να παίρνετε ασπιρίνη, καθώς και άλλα φάρμακα όπως :  κλοπιδογρέλη (Plavix), πρασουγρέλη (Effient) ή τικαγρελόρη (ticagrelor)  που βοηθoύν στη μείωση του κινδύνου  θρόμβωσης του stent. Ποτέ μην διακόψετε αυτά τα φάρμακα χωρίς να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Αιμορραγία. Μπορεί να έχετε αιμορραγία στο πόδι ή το βραχίονα σας όπου εισήχθη ένας καθετήρας. Συνήθως αυτό απλά οδηγεί σε (μικρό αιμάτωμα) μώλωπα, αλλά μερικές φορές μπορεί να  συμβεί και  σοβαρή αιμορραγία.

 

Λιγότερο συχνές επιπλοκές:

 

Βλάβη  της στεφανιαίας αρτηρίας. Η στεφανιαία αρτηρία σας μπορεί να σκιστεί ή να διαρραγεί (τεμαχιστεί) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να απαιτούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση παράκαμψης

Νεφρικά προβλήματα. Το σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της στεφανιογραφίας-αγγειοπλαστικής  μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα με τα νεφρά. Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο, ο γιατρός σας μπορεί να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα νεφρά σας, όπως να περιορίσει την ποσότητα σκιαγραφικού που θα σας χορηγηθεί  και να διασφαλίσει την  ενυδάτωσή σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αγγειακό εγκεφαλικό Κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής, μπορεί να συμβεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εάν οι αθηρωματικές πλάκες αποκολληθούν  όταν οι καθετήρες εισέρχονται  μέσα από την αορτή. Θρόμβοι   μπορούν επίσης να σχηματιστούν στους καθετήρες και να «ταξιδέψουν» μέχρι τον εγκέφαλο αν αποκολληθούν  . Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή της αγγειοπλαστικής, διότι  χρησιμοποιούνται για το λόγο αυτό αντιπηκτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αρρυθμίες . Κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής, η καρδιά μπορεί να χτυπήσει πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Αυτά τα προβλήματα καρδιακού ρυθμού είναι συνήθως βραχύβια, αλλά μερικές φορές χρειάζονται φάρμακα.