Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Τι είναι το οξύ έμφραγμα?

Ο καρδιακός μυς χρειάζεται οξυγόνο για να επιβιώσει. Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου συμβαίνει όταν η ροή αίματος που φέρνει οξυγόνο στον καρδιακό μυ είναι σοβαρά μειωμένη ή έχει διακοπεί  εντελώς. Οι στεφανιαίες αρτηρίες που προμηθεύουν τον καρδιακό μυ με  αίμα μπορούν σταδιακά να αποφραχθούν  από την συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών που μαζί ονομάζονται πλάκες. Αυτή η αργή διαδικασία είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Όταν μια πλάκα σε μια καρδιακή αρτηρία σπάσει, σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος γύρω από την πλάκα, ο οποίος  μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος μέσω του καρδιακού μυός. Όταν ο καρδιακός μυς δεν προμηθεύεται με την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου και  θρεπτικών συστατικών, λέμε ότι ισχαιμεί. Η  βλάβη ή νέκρωση τμήματος του καρδιακού μυός ως αποτέλεσμα της ισχαιμίας, ονομάζεται έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI). Βίντεο1

Συμπτώματα εμφράγματος μυοκαρδίου

Παρότι  σε ορισμένες  περιπτώσεις τα συμπτώματα του εμφράγματος εμφανίζονται  ξαφνικά και είναι έντονα, στις περισσότερες ξεκινούν αργά, είτε ως ήπιος πόνος είτε ως δυσφορία στο στήθος. Ζητήστε  άμεσα βοήθεια εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω προειδοποιητικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής:

  • Τυπικό σύμπτωμα. Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές εκδηλώνονται, είτε σαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ολιγόλεπτης διάρκειας , είτε παρατεταμένης διάρκειας, με συμπτώματα όπως: δυσφορία στο κέντρο του στήθους, πίεση(πλάκωμα), σφίξιμο, βάρος ή και απλό πόνο.
  • Άτυπα ενοχλήματα.
  • Πόνο ή ενόχληση στο ένα ή και στα δύο χέρια, την πλάτη, το λαιμό, τη γνάθο ή το στομάχι.
  • Δύσπνοια με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος.
  • Εφιδρώσεις (κρύος ιδρώτας), ναυτία ή ζάλη.

Τα συμπτώματα ποικίλουν μεταξύ ανδρών και γυναικών

Όπως και με τους άνδρες, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής των γυναικών είναι ο θωρακικός πόνος ή η δυσφορία. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν  περισσότερες πιθανότητες  να βιώσουν κάποια από τα «άτυπα» συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, έμετο και πόνο στην πλάτη ή στο σαγόνι

Όλοι οι πόνοι στο στήθος είναι έμφραγμα?

Όχι βέβαια. Ένας  κοινός τύπος θωρακικού άλγους ονομάζεται στηθάγχη. Είναι μια επαναλαμβανόμενη ενόχληση που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Η στηθάγχη συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς σας δεν έχει την παροχή αίματος και το οξυγόνο που χρειάζεται. Οι κρίσεις στηθάγχης δεν βλάπτουν μόνιμα τον καρδιακό μυ. Συχνά η στηθάγχη εμφανίζεται κατά τη διάρκεια άσκησης ή συναισθηματικού στρες ,όταν ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση αυξάνονται και γενικότερα όταν ο καρδιακός μυς σας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο.

Θα αναρρώσω μετά από έμφραγμα ?

Η απάντηση είναι πιθανότατα ναι. Ο καρδιακός μυς αρχίζει να επουλώνεται σύντομα μετά από καρδιακή προσβολή και συνήθως διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες. Μπορεί να σχηματιστεί ινώδης ιστός (ουλή) στην κατεστραμμένη περιοχή, ο οποίος όμως  δεν συστέλλεται ούτε εξωθεί αίμα όπως ο υγιής μυϊκός ιστός. Αυτό σημαίνει ότι η έκταση της βλάβης στον καρδιακό μυ μπορεί να επηρεάσει  τη λειτουργικότητα της καρδιάς. Ο βαθμός απώλειας της καρδιακής λειτουργικότητας εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του νεκρού ιστού (ουλής). Οι περισσότεροι επιζώντες καρδιακής θα πρέπει να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και ενδεχομένως να πάρουν φάρμακα για να αποτρέψουν μια μελλοντική καρδιακή προσβολή και να απολαύσουν μια πλήρη, παραγωγική ζωή.